Ce spune presa

Dany, cum a fost cunoscut pe toate arenele de lupta din lume, e un barbat calm, cu priviri blande si mereu pus pe glume. In spatele acestor aparente se ascunde insa o furtuna de pumni. Un luptator profesionist, specializat intr-un sport care permite violenta extrema. „Luptele de free-fight au permis intrecerile intre sportivii de performanta. Numai asa se putea vedea cine sunt mai buni. Boxerii, luptatorii de greco-romane sau practicantii de arte martiale. Asa s-a nascut un nou mod de lupta, care le imbina pe toate”, ne explica Daniel principiile sportului preferat.

Povestea luptatorului nu se limiteaza numai la arena. Faima dobandita in luptele corp la corp i-a deschis si alte perspective, mai putin violente. In timpul stagiului militar din Israel, Dany a ajuns antrenorul trupelor de elita. „Am format trei generatii de soldati profesionisti, gata sa castige lupta cu mainile goale. Le pregateam un program draconic, pe care il urmasem si eu cu un sensei de zece dani”, ne spune Dany.

Dar aceasta nu e tot. Statutul de luptator profesionist dobandit in Danemarca l-a trimis, in 2002, direct la Miami, unde a invatat-o pe Jennifer Lopez arta auto-apararii. „Am avut ocazia sa vad cel mai frumos fund din lume. Timp de doua luni, de trei ori pe saptamana, am invatat-o pe Jennifer Lopez sa se lupte. Asta in timpul filmarilor ultimei productii cinematografice. Am descoperit in ea o mare dorinta de a se bate. A invatat repede, desi avea probleme cu concentrarea”, ne-a povestit Daniel despre „a-ventura” cu cea mai sexy femeie din lume. „Lectiile de bataie” au avut ca scop antrenarea starului hollywoodian pentru rolul pe care l-a avut de interpretat in cel mai recent film al sau: Enough (n.r. De ajuns). Filmul ruleaza deja in cinematografele din Statele Unite, iar Jennifer Lopez apare in ipostaza unei neveste care vrea sa divorteze de sotul sau insuportabil. Acesta insa o hartuieste, J. Lo avand nevoie sa ia lectii de autoaparare pentru a-l putea tine pe acesta la distanta.

Daniel descoperit spiritul razboinic la opt ani, cand a fost ales din scoala pentru a incepe antrenamentele la clubul Steaua. Aici avea sa fie initiat in luptele greco-romane. La 13 ani, imediat dupa Revolutie, familia Butinger a plecat in Israel. Copilul avea nevoie de „actiune”, asa ca a fost inscris imediat la un cunoscut club de lupte greco-romane. „Din 1990, timp de sase ani am fost, la categoria mea, cel mai bun luptator din Israel. In 1996 am intrat intamplator intr-un club de karate si am ramas masca in fata virtuozitatii luptatorilor. Simteam ca vreau altceva”, ne spune luptatorul Butingher. De aici incep cautarile unui stil care sa i se potriveasca. A inceput cu shotokan, dar a fost nemultumit ca atingerile intre adversari erau prea blande. A experimentat apoi un stil mult mai agresiv, unde fata adversarului putea fi lovita in plin cu piciorul. In final a renuntat la karate pentru artele martiale mixte. „In free-fight ai voie sa te bati oricum. Mai ales la sol. Nu ai voie insa cu lovituri sub centura sau degete bagate in ochi. In artele martiale mixte am gasit ceea ce-mi doream. Atac si lupta extrema. Doi ani am fost campion european, iar in 2002 si 2004, am luat locul trei la campionatele mondiale”, continua Daniel.

Ajuns deja la performante de invidiat, Daniel a trecut la profesionisti. A facut greseala sa se increada intr-un antrenor din Danemarca si a plecat sa lupte in tarile scandinave. Tentatia luptelor pe bani a fost mare, asa ca sportivul a ajuns in scurt timp sa se bata in parcari subterane, cluburi deocheate pentru ca participantii sa poata paria ilegal pe luptatori. „Fusesem invatat sa nu mai stiu de nimic. Dormeam, ma antrenam si ma bateam. Nu ma mai interesa nimic, decat sa castig meciurile. Primeam in luptele ilegale intre cinci si 25 de mii de dolari. Numai daca invingeam. Se faceau pariuri, se vindeau meciuri, trebuia sa pierd in fata unor adversari mai slabi. Aflam intotdeauna de venirea politiei cu jumatate de ora inainte. Intrerupeam spectacolul si fugeam. Fusesem mintit ca numai asa pot ajunge in adevaratele arene de free-fight. Dupa mai multe meciuri de pregatire in care urma sa ma afirm”, povesteste romanul care s-a batut in meciuri ilegale.

In cele din urma si-a vazut visul cu ochii si a intrat in topul celor mai buni luptatori din lume. Intr-un sport in care anual mor cate patru oameni in ring, Daniel Butingher e printre primii. „Am castigat meciuri in Norvegia, Danemarca, Suedia, Japonia, Olanda, Rusia si Statele Unite. Am ajuns in top si a venit timpul sa ma retrag. Mai ales din cauza oamenilor care incepusera sa profite de mine. Asa am revenit in Romania, locul unde m-am nascut”, spune Daniel. Desi putin credibil pentru un luptator profesionist, Dany lucreaza acum in domeniul medical, pentru romanii cu handicap.

In curand va deschide in Bucuresti primul club de autoaparare, acolo unde chiar el ii va invata pe cursanti cum sa castigi o lupta in care singura regula este ca nu sunt reguli.

Articol din 2003 preluat din Libertatea

Citeşte întreaga ştire: Batausa Jennifer Lopez